Metaforik Öykülerde hiçbir zaman gerçek konudan, örneğin depremden bahsedilmez. Gerçek konuya benzer bir metafor seçilir. Böylece korkutucu olay ile çocuk arasına biraz mesafe konulmuş olur. Bu mesafe çocuğa güven sağlar ve onun korkma, tedirgin olma ihtimalini azaltır.
Öyküleri okumadan önce kimin için yazıldığını inceleyiniz. Metaforik Öyküler herkese değil, ihtiyacı olan çocuklara okunmalıdır.
Öyküler 4 yaş üstü çocuklar içindir. Çocuğun algısı açıksa ve kitap okuma kültürü varsa 3 yaş çocuklarına da okuma yapılabilir.
Ebeveynlerin öyküleri uyku öncesinde okumasını öneriyoruz.
Öykü okunduktan sonra gerçek yaşam ile ilişkilendirilmez. Öyküden ders çıkarılmaz ve nasihat de verilmez. Öyküden sonra varsa çocuğun öyküye yönelik yorumları dinlenebilir.
Öyküden sonra çocuğa soru sorulmaz ama çocuk soru sorarsa bunlar basitçe cevaplandırılabilir.
Ebeveynler her gece sadece bir öykü okumalıdır. Hatta aynı öyküyü 2-3 gece okumak sonra ihtiyaç duyulan diğer öyküye geçmek daha doğrudur. Öyküleri peş peşe aynı gün okumak doğru değildir.
Çocuğun istediği öyküler o istediği sürece her gece okunabilir.
Eğitimciler ve uzmanlar öykü okuduktan sonra çocuktan öykü ile ilgili bir resim çizmesini isteyebilirler. Bu sayede çocuk öyküyü daha çok işlemler. İsteyen çocuklara aynı öykü farklı günlerde tekrar okunabilir.
Afet bölgesi dışında yer alan ve deprem korkusu olan çocuklara, ilk olarak Büyük Fırtına sonrasında ise Bay Korku ve Bayan Üzüntü öyküsü okunabilir. Bu çocuklara diğer öykülerin okunmasına gerek yoktur.